dilluns, 25 de gener del 2016

La Candelera




La Candelera



La Candelera és la festa que, 40 dies després del Nadal commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de la seva mare, Maria, un ritu obligatori en la tradició jueva basat en l'oferta i benedicció de candeles de cera. La tradició marca la diada com el dia per desmuntar el pessebre i, per tant, el moment en què es dóna per tancat el cicle de Nadal. La presentació de Jesús al Temple i la purificació de Maria és una de les festes més antigues d'entre les tributades a Maria durant l'any.

Va ser introduïda a la litúrgia cristiana pel papa Gelasi I l'any 496 com a continuació de diverses tradicions gregues i romanes que se celebraven per aquestes dates. La festa és hereva d'antics costums romans celebrats durant les Parentalia: una processó amb petites espelmes beneïdes (cerea ascensa) que els romans feien, vestits de negre, fins als cementiris per guiar les ànimes dels difunts, en una mena de culte als morts. En temps de Jesucrist, 40 dies després que una dona hagués donat a llum, havia d'anar al temple a presentar el nounat als sacerdots i fer una petita ofrena. Hi tenia lloc un ritu de purificació de la mare. Segons la tradició cristiana, com que Jesús va néixer el 25 de desembre, 40 dies més tard, és a dir, el 2 de febrer, Maria va anar a presentar-lo als sacerdots. La celebració cristiana de la Candelera rememora i recrea aquest fet. Estrictament, les processons de la Candela és, en tant que es recrea el que va fer la Mare de Déu quaranta dies després d'haver infantat Jesús, a càrrec de les dones que han infantat durant l'any anterior, dones embarassades, dones que hagin perdut un infant o dones vidues. La processó es desenvolupa a l'exterior o interior de l'església i els que l'efectuen van armats amb grans candeles de cera enceses.

dilluns, 18 de gener del 2016

Símbols de l'antiguitat que la gent conegui amb un significat diferent al seu significat inicial

Símbol de la Pau


Un cercle amb tres línies en el seu interior, una a la part superior i dos a la inferior en forma de petjada d'au, que va tenir la seva etapa més representativa en la dècada dels 60 amb la cultura i moviment La icona va ser creat per Gerald Holtom, amb la intenció de transmetre un missatge en pro del desarmament nuclear de Gran Bretanya. Segons Holtom, el símbol és la representació d'ell mateix en un estat de desesperació, amb les mans cap avall i un cercle envoltant al cos...




Estrella de David
L'estrella de David és el símbol més conegut del judaisme, però els hindús ja la utilitzaven molt abans que fos adoptada per ells. Per a aquests representa el quart chakra primari, un punt d'energia en el cos. No és segur si es va basar l'un en l'altre, atès que és una figura bastant simple que podria haver-se generat en dos llocs diferents.